maanantai 18. toukokuuta 2020

Syksyn 2019 kohokohdat

Rakas lukijani, lupaan, että nyt palataan viimeisen kerran vuoteen 2019. Seuraavalla kerralla olemme jo keväässä 2020 ja muuttolintujen parissa.

Motopark 10.8.2019


Pipomies on kertoillut vuolaasti nuoruudenmuistoja Motoparkista ja siellä olleista kiihdytysajoista. Olemme aiemmin olleet jo muutaman kerran menossa paikalle, mutta aina jotain on tullut esteeksi. Nyt viimein allekirjoittanutkin pääsi katsomaan paikkaa ja sen tunnelmaa.

Matkaan lähdettiin tietysti taas aamuvarhain ja kylmälaukku täynnä eväitä, kuten aina. Motopark sijaitsee Virtasalmella. Siellä järjestetään mm. kiihdytysajokisoja. Nyt vuorossa oli 5. SM osakilpailu.

Ensiksi etsimme tietysti parhaan mahdollisimman istumapaikan, josta saisi hyviä kuvia. Sehän on se allekirjoittaneelle tärkein 😊.


Kunhan vihreät valot palaa, niin sitten mennään kovaa! Jarno Salonen ajaa Pro ET luokassa.


Allekirjoittaneesta oli hienoa päästä kuvaamaan autoja lähtöpaikalle ja LineUpiin! Otin kuvia ja videoita sekä kameralla, että kännykällä. Kun pääsee näin lähelle kohdetta, on pitkällä putkella vaikeaa kuvata. Tässä tilanteessa parasta kuvaa saa älypuhelimella, kun se lyhyt järkkärikameran putki oli kotona.
Tällaisesta allekirjoittanut tykkää! Kaunis sää, iloisia ihmisiä, paljon kuvattavaa, eväitä ja parasta mahdollista seuraa. Ja tietysti tällä kertaa nopeita ja äänekkäitä autoja! Vastapainoksi välillä allekirjoittaneen ja Pipomiehen luontoharrastukselle 😃.

Line Up kuvaamisen jälkeen olikin aika katsella ajoja.


Plymouthilla vauhdissa Kari Laukkanen Real Street (RS) luokassa


Välillä kuvasin videotakin, mutta sitä pitää vielä harjoitella. Autot ovat niin vauhdikkaita, että olivat jo maalissa, ennenkuin sain käännettyä kameraa... Niinpä videoissa näkyy lähtö ja sen jälkeen tyhjä lähtöalue ja kun käännän kameraa niin sitten tyhjä rata. No, harjoittelu tekee mestarin, jatkan siis harjoittelua.


Super Pro Et (SPET) luokassa vastakkain Ari Remahl ja Pekka Junninen

Eräs kaunis Cuda sai allekirjoittaneelta paljon huomiota. Tiimi Wallbreaker Racing oli testaamassa Pro Modified luokan autoa. Tästä pääset YouTubesta katsomaan yhden auton lähdöistä.


Pro Modified (PM) luokan auto oli kisoissa testaamassa. Kuskina Mikko Saarinen
"Pro Modified -ryhmä on saavuttanut yleisön suosion, eikä ihme. Tässäkin ryhmässä autot muistuttavat paljon tuotantomalleja. Erona on kuitenkin iso takasiipi sekä muhkea ilmanottoaukko konepellillä. Autoina on usein klassisia ja näyttäviä malleja, kuten ´57 Chevrolet, ´63 Corvette, ´41 Willys, ´67 Camaro jne. " FHRA
Mukana menossa oli myös Tarja Turunen. Hän oli autossa, jota ajoi Timo Mäkelä. Tässä alakuvassa taitaa olla tosin testiajo ja Tarja ei vielä tällöin ollut mukana.Ajojen päätyttyä kävimme vielä tutustumassa varikkoalueella eri tiimien autoihin. Siellä on aina jännittävä katsella tiimien puuhailua autojen parissa. Ja meteli saattaa olla kova, tässäkin vaiheessa kannattaa vielä pitää korvakuulokkeet korvilla!


Kuvassa Marko Leivon Top Doorslammer (TD) luokan auto


Lusi 9.9.2019


Olimme muutama vuosi sitten Lusissa varalaskupaikalla seuraamassa Hawkin ja Hornetien laskeutumisharjoituksia. Meillä oli silloin tosi mukavaa, joten kun huomasimme, että samanlainen harjoitus järjestetään nytkin, päätimme heti, että sinne pitää päästä.

Valitettavasti se päivä, kun meidän oli mahdollista olla paikalla, sattui olemaan tosi pilvinen, sateinen ja pimeä. Eli olosuhteet olivat siis kaikkea muuta kuin hyvät valokuvaamiseen. Mietimme ensin kannattaako meidän edes mennä paikan päälle. Jospa koneet eivät edes lennä huonon sään vuoksi. Netistä saimme kuitenkin varmistuksen, että koneet lentävät kyllä. Siis ei muuta kuin menoksi!

Paikalla oli paljon yleisöä huonosta kelistä huolimatta. Huomasi täälläkin, että vauhti ja kovat äänet kiinnostaa ihmisiä.

Olimme paikalla sopivasti juuri kun lentoliikenne oli vilkasta. Harjoituksessa oli välillä useamman tunnin lypsytauko, mutta ehdimme nähdä monta laskeutumisharjoitusta ennen sitä. Ja kyllä rakas lukijani, luit oikein, kyseessä on lypsytauko.


Hornet tulossa, huomaa hienot savuraidat!


Ja Hornet menossa...

Kaikilla oli jokin kuvaamisväline käytössä. Kuvattiin joko kännykällä tai jollakin kameralla. Allekirjoittanutta välillä suorastaan pelotti joidenkin puolesta. Laskeutumispaikan ja yleisölle katselupaikaksi tarkoitetun pellon välissä on ainoastaan vilkas valtatie. Ja senhän arvaa, mitä tapahtuu, kun kaikki älypuhelimella kuvaavat haluavat saada mahdollisimman hyviä kuvia mahdollisimman läheltä. Välillä varsinkin nuoret juoksivat tien yli lainkaan katsomatta tuleeko autoja. Ja niitä autoja tuli jatkuvassa jonossa. Näimme aika monta äkkijarrutusta.

Sinänsä en moiti kuvaajia. Olen itsekin sellainen, että ajan ja paikan taju välillä katoaa kokonaan, kun näen jotain kuvattavaa. Pipomiestä aina naurattaa kun valitan etten esim. jaksa kävellä pitkää matkaa. Mutta sitten menemme jonnekin, missä pitää kävellä vaikeassakin maastossa aika pitkä matka, että pääsee kuvaamaan. Siellähän allekirjoittanut saattaa sitten mennä kameran kanssa alas vaikka jyrkkää rinnettä, ottaen tukea jostain pikku oksasta tai olemattomasta ruohonkorresta. Ihan vain, jotta pääsee kuvaamaan...

Lusissa lopulta poliisit tulivat rauhoittamaan ihmisiä ja määräämään, ettei tien toiselle puolelle saanut mennä.


Matalalta menee!

Ja tämän jälkeen olikin aika mennä muutaman tunnin tauolle.

Tauon aikana me menimme nauttimaan teltalle grillimakkarat ja lettuja! Kun tauko alkoi, alkoi myös sade. Istuimme siis teltalla, saimme olla suojassa sateelta. Muutama tunti meni aika nopeasti rupatellessa muiden kanssa. Välillä kävimme autolla syömässä omia eväitä, eihän se grillimakkara ja lettu kauaa nälkää pidä 😉.

Onneksi sade taukosi, kun koneita alkoi taas lentää. Nyt oli tietysti jo ilta ja aika pimeää. Muutama kuva tuli kuitenkin napattua.


HN 439 vauhdissa!

Hämärässä näytti hienolta, kun Hornetit tulivat puiden takaa valot loistaen.Sitten alkoikin olla jo niin pimeää, ettemme nähneet muuta kuin valot. Istuimme kuitenkin sitkeästi paikalla niin kauan, kunnes viimeinenkin laskeutumisharjoitus oli ohitse. Vasta sitten lähdimme pois.


Vielä viimeinen kuva ennen pimeyttä. 


Traktoreiden mäkivetokisat 14.9.2019


Joskus sitä löytää itsensä mitä ihmeellisimmistä paikoista! Ja nyt allekirjoittanut oli ihan uudessa paikassa! Hiekkamontussa, joka oli täynnä traktoreita, kuorma-autoja, kuskeja ja yleisöä. Tästä ansio kuuluu ystävällemme Timolle, joka sai meidät lähtemään kanssaan Lappeenrantaan.

Sää oli mitä mainoin, lämmintä ja aurinkoista. Istuimme hiekkamontussa ja katselimme, kuinka traktorit ja kuorma-autot ajoivat ylös montun mäkeä. Ihmettelin traktoreissa olevia hiekkakuormia ja numeroita. Timo selitti kärsivällisesti mitään ymmärtämättömälle allekirjoittaneelle, mistä kisassa on kyse. Periaatteessa se voittaa luokkansa, joka ajaa painavimmalla kuormalla nopeimmin mäen ylös. Tai jotenkin niin ne säännöt meni😀


Museotraktori Valmet 361, kuskina Markku Tiainen Joutsenosta.


Ylös, ylös mahdollisimman nopeasti!


Aina ei omat voimat jaksaneet viemään ylös asti...
Eetu Naukkala Ummeljoelta saa apua.


Timo ja Pipomies juttelivat traktoreista ja kuorma-autoista keskenään. Allekirjoittanut kuvasi ja välillä vaelteli yleisön joukossa. Joillakin kuskeilla oli innokas fani joukko. Nämä kannustivat omia suosikkejaan aika äänekkäästi.

Gimme five!
Taipalsaarelaisella Anssi Kaijasinkolla ja Volvo N12 Kuorma-autolla oli faneja paikalla.

Paluu  ja lähtö
Jukka Viuhkonen palaa radalta ja Henri En lähtee omaan yritykseen. Molemmat ovat Kouvolasta


Turvakaari ja kypärä, suojavarusteet pitää olla!
Jukka Viuhkonen ja Ford Major Kouvolasta näyttää mallia.

Tässä mennään jo aika raskaalla kuormalla ylös!
Risto Heporauta, Scaniallaan (R560) vauhdissa

Tuntui uskomattomalta, miten raskaalla kuormalla traktorit ja kuorma-autot pääsivät ketterästi mäkeä ylös. Mukana oli myös tukkirekka, nyt en enää ihmettele, miten noin iso auto pääsee hakemaan puita kaikenmaailman pieniä metsäteitä, varsinaisia tehopakkauksia.

Kisan kaunein - allekirjoittaneen mielestä!
Risto Heporaudan Scania. Olimme taas viimeisinä poistumasta tapahtumasta. Kiitos Timolle, kun innostit meitä mukaan kisoihin, oli tosi kiva päivä!

Muutama lyhyt video sekä enemmän kuvia näistä tapahtumista löytyy YouTube kanavaltani.

Voi miten paljon kaikenlaista mielenkiintoista saatiinkaan kokea Pipomiehen kanssa viime kesänä! Tästä kesästä 2020 tulee erilainen. Mutta onhan meillä upea luonto ja kaikki se ihana, mitä se tarjoaa: lintujen muutot ja soitimet, myöhemmin niiden poikaset, Kauriit, puput ja muut eläimet, upeat auringonnousut ja laskut, hienot maisemat ja vesistöt... Nautitaan niistä tänä keväänä ja kesänä!

Tässä kaikki tällä kertaa, ensi kerralla palataan luontojuttuhin!

Mukavaa toukokuun jatkoa!

3 kommenttia:

 1. Mahtavia menopelejä jokaisen makuun. Toivottavasti kiihdytyskisoissa sulla ja pipomiehellä oli kuulosuojaimet.
  Tuon riston scania olen nähnyt jossain. Vai oliko joku hieman saman näköinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä kuulosuojaimet. Varsinkin LineUpissa ja lähdössä videoita kuvatessa ne oli tosiaan tarpeen.
   Tuo Scania on kyllä sellainen, että sen huomaa.

   Poista
 2. Onpas komeita autoja tuolla Motoparkissa. Ja noista traktoreista olisi mieheni varmaan ihan innoissaan, hänellä on aina joku traktorin huoltoprojekti menossa. Järjestettiinköhän kyseisiä tapahtumia tänä vuonna? Ensi kesänä olisi kiva itsekin päästä yleisöön.

  VastaaPoista