maanantai 28. tammikuuta 2019

Suomen Ilmavoimat 100 vuotta / Finnish Air Force 100 years

Rakas lukijani, painan pääni häpeästä! Olen surkeasti jättänyt blogini kirjoittamisen pitkäksi aikaa. Kiirettä voi aina sopivasti syyttää...
Nyt on kuitenkin aika uuden blogikirjoituksen. Tämä kertomus kertoo eräästä Pipomiehen ja Allekirjoittaneen jännittävästä kesäpäivästä. Päivä sisälsi vauhtia ja upeita lentosuorituksia, liittyypä päivään jopa poliisit...

Mutta aloitetaanpa ihan aamusta, tai pitäisikö sanoa yöstä. Olimme nimittäin tuona päivänä menossa katsomaan Ilmavoimat 100 lentonäytöstä Jyväskylään, Tikkakoskelle. Halusimme olla paikalla hyvissä ajoin, joten herätyskello pärähti soimaan keskellä yötä. Olimme tehneet runsaasti evästä edellisenä iltaa, pakanneet autoon kuvaustarvikkeet, tuolit sekä kaiken muun tarpeellisen ja mahdollisesti tarvittavan (pitäähän sitä olla hyvin valmistautunut!).

Matka sujui mukavasti. Olimme päättäneet, ettemme mene viralliselle näytös alueelle, vaan etsisimme paikan, johon voisi laittaa auton ja sen luota katsella lentokoneiden lentoa. Ja hyvä oli, että emme halunneet näytösalueelle. Olimme nimittäin paikalla monta tuntia ennen näytöksen alkua ja silti läheiset parkkialueet olivat jo täynnä ja näytöksen liput loppuunmyyty. 

Ajelimme jonkin aikaa kentän ympäristössä. Pian huomasimme muutaman vanhemman herrasmiehen pystyttäneen oman epävirallisen kisakatsomon ihan kentän viereen. Paikalla oli muutama asuntoautokin. No, sinne siis. Saimme auton hyvään parkkiin, muutaman metrin päähän paikasta, josta oli erittäin hyvä näkyvyys kentälle. Allekirjoittanut asetteli tuolinsa mukavasti, aurinkorasvaa läträttiin runsaasti. Ja tietysti!! Söimme eväitä!!

Ensimmäisenä saimme ihailla vanhojen koneiden lentoa. Arctic Eagles taitolentoryhmä esitteli taitojaan.

Arctic Eagles


Katsojia alkoi tulla paikalle lisää. Monet olisivat olleet menossa näytösalueelle, mutta paikka oli tupaten täynnä. Lopulta autojonot olivat parin tunnin mittaiset. Olimme iloisia, että olimme tulleet niinkin aikaisin ja saaneet niin nopeasti hyvät paikat.

Sitten nähtiin lippuhyppy, Suomen siniristilippu näytti kauniilta taivaalla!Saab 91D Safir


Fouga Magister

Sitten tulikin kunnon meteli! Vuorossa oli Saab Draken, ruotsalaisvalmisteinen hävittäjä! Hävittäjä tuli kuin salaa selkämme takaa, erittäin matalalla. Siinä meinasi Allekirjoittaneella kamera lentää pitkin mäkeä...

Saab Draken
Ihailimme meteliä, suoraan sanottuna, molemmat tykkäämme kova äänisistä koneista!

Drakenin jälkeen tuli meille katsojille ongelmia. Olimme juuri aikeista alkaa taas mussuttaa evästä, kun luoksemme saapuivat poliisit! He selittivät, että olemme lentokentän lähestymisalueella. Eli jos koneelle tulee ongelmia ja se vaikkapa putoaa niin meille käy huonosti. Meidän haluttiin siis poistuvan alueelta. Meitä oli satoja, joten ihmettelimme, minne me sitten voimme mennä.

Pipomies on tottunut tekemään töitä poliisien kanssa, hän keskusteli hyvässä hengessä asiasta. Saimme lopulta luvan olla muuten samassa paikassa, mutta meidän piti siirtyä muutama metri vasemmalle ja luvata, että pysymme siellä.

Eipä siis huolta, jäimme odottamaan Midnight Hawks taitolento-osaston esitystä. Ja sitä kannatti odottaa, oli hienoa katsottavaa.

Nämä Hawki olivat Suomi 100 väreissä.

Midnight Hawks is a Finnish aerobatics team. The team is organised by the Finnish Air Force. 
Hawkien esitys keräsi paikalle lisää katsojia, meitä alkoi olla jo todella paljon. Ja vaikka yritimme selittää, että poliisit ovat kieltäneet tietylle paikalle menemisen, alkoi ihmisiä olla sielläkin missä ei saanut olla. Pipomies totesi, että kohta poliisit taas tulee ja sitten meidät kyllä kaikki poistetaan alueelta. Ja niinhän siinä kävi.

Poliisit saapuivat taas paikalle. Meille ilmoitettiin, että kaikkien tulee vaihtaa paikkaa. Harmitti!! Mutta sitten poliisi tuli sanomaan, ettei meidän tarvitse mennä kuin noin parin sadan metrin päähän. Ja niinhän me teimme. Uusi paikkakin oli hyvä, sain ihan hyviä kuvia.

Näytös jatkui Hawkin ja Hornetin yhteisesityksellä.

Hawk

HornetHornet ampui taivaalle soihtuja. Olen yrittänyt kuvata niitä muuallakin, mutta valitettavasti ajoitus myöhästynyt. Ihan ei nytkään ajoitus osunut kohdalleen, mutta tässä pari kuvaa kuitenkin...Näytöksessä oli mukana myös elektroniseen sodankäyntiin erikoistunut EA-18G Growler-hävittäjä (F/A-18F Super Hornet). Sellainen oli ensimmäistä kertaa Suomessa.

The Boeing EA-18G Growler is an American carrier-based electronic warfare aircraft, a specialized version of the two-seat F/A-18F Super Hornet. 


Dassault Rafale Dynamic Duon esitys sai Allekirjoittaneen ihastumaan. Dassault Rafale on kertakaikkiaan valokuvauksellinen, jos nyt hävittäjästä voi niin sanoa. Se on 12. joulukuuta 2000 lähtien palvelukäytössä ollut neljännen sukupolven ranskalainen suihkuhävittäjä.

The Dassault Rafale is a French twin-engine, canard delta wing, multirole fighter aircraft.Jotain muitakin koneita ehdimme vielä nähdä, mutta sitten näytös jouduttiin yllättäen keskeyttämään. Yksi Hawk koneista joutui tekemään kentälle hätälaskun rikkoutuneen renkaan vuoksi. Kentällä oli renkaan palasia. Jonkin aikaa odottelimme, että näytös jatkuu, mutta lopulta tuli ilmoitus, että näytöstä ei enää jatketa.

Oikeastaan tilanne ei meitä pahemmin harmittanut, olimme nähneet paljon kaikenlaista upeaa. Tyytyväisenä palasimme autolle, totesimme, että emme edes olleet onnistuneet tällä kertaa polttamaan nahkaamme. Kotimatkakin meni hyvin, vaikkakin kovasti väsytti.

Tässä kaikki tällä kertaa. Loppuun vielä kuva komeasta Hawk koneesta.
Ensi kerralla starttaa perinteeksi muodostunut Paras äänestys! Valmistautukaa äänestämään viime vuoden parasta Tarjan Turinat kuvaa!

5 kommenttia:

 1. Juu valmistaudutaan. Mielessä on jo parikin vaihtoehtoa jos ne vaan kuuluu listaan. Todella mahtavat kuvat sait koneista. Hyvä Suomi ja Puolustusvoimat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sami
   Jos haluat, niin voit toki ehdottaa kuvaa äänestykseen. Laita sähköpostia osoitteeseen photo.tarja[at]gmail.com
   Otan mielelläni ehdotuksia vastaan :)

   Poista
 2. Hei Tarja!
  Hienoja kuvia olet onnistunut ottamaan ja hyvä tyyppituntemus on hallinnassa. Teillä
  on ollut mukava vaiherikas päivä.

  VastaaPoista