perjantai 5. toukokuuta 2017

Kevään mököttäjät

Toukokuu ja ihana kevät! Ainakin tällä hetkellä ikkunasta näkyy pilvetön, sininen taivas. Enimmäkseen on kuitenkin ollut pilvistä ja sateista. Olemme Pipomiehen kanssa siitä huolimatta käyneet havainnoimassa luontoa ja katsomassa lintuja. Uutisissa sanottiin, että osa linnuista on jopa kääntynyt takaisin etelään, kun säät ovat Suomessa oleet niin huonoa! No toivottavasti tulevat pian takaisin.

Kantele


Kävimme Pukkilan Kanteleella toisen kerran tänä keväänä eräänä päivänä. Aamu oli kauniin aurinkoinen, vaikkakin erittäin kylmä. Olimme kuulleet, että paikalla on paljon erilaisia lintuja. Lähdimme oitis tarkistamaan tilanteen!

Ja kyllä! Pellolla, tulvalammikolla uiskenteli vaikka mitä lintuja! Joutsenia, taveja, haapanoita, erilaisia hanhia, sorsia, naurulokkeja...

Paljon lintuja... leikin piilosta pensaiden takana, oksan varjo keskellä kuvaa...
Näyttääkö muuten kuvan joutsen oudolta mielestäsi??
Lots of birds!
By the way, do You think that swan in the photo looks odd??
Sehän on pikkujoutsen! Paikalla oli pikkujoutsen perhe.
It's a Tundra swan! A whole family.

Tundrahanhia lensi ylitsemme koko ajan
Greater white-fronted geese

Jonkin ajan kuluttua alkoi tulla kylmä! Allekirjoittaneella oli liian vähän vaatetta päällä. Yleensä en kyllä lintuja katsellessa edes huomaa, että palelee, mutta nyt kädet menivät ihan turraksi. Missäs ne minun kuvauskäsineet onkaan, mietin... Minulla on sellaiset villasormikkaat, joissa saa sormenpäät paljaaksi. No, kotonahan ne nyt oli. Hyvä minä...

Kuovi lumisateessa.
The Eurasin curlew is flying in the snowfall.Päätimme jatkaa matkaa. Autolle kävellessä huomasin viereiseltä pellolta kuovin lähtevän lentoon. Kun se oli meidän yläpuolellamme, nappasin siitä kuvan. Ja samalla alkoi sataa lunta...

Mietimme menisimmekö kotiin, vai jatkaisimmeko vielä jonnekin lintuja katsomaan. Päätimme lähteä ajelemaan kotia kohti. Matkalla alkoi kuitenkin aurinko paistaa ja ilmakin lämpeni hieman, joten päätimme vielä "poiketa" Porvoon saariston kautta.

Ajellessa näimme harmaahaikaroita saalistamassa kaislikossa. Ne häviävät kyllä niin hyvin maisemaan, että emme ensin huomanneet niitä lainkaan.

Ensin näimme tämän harmaahaikaran, Se saalisti useammankin kalan kun katselimme sitä.
First we saw this Great heron. It was fishing.

Tämä kaveri sen sijaan vain tyytyi seisomaan ja katselemaan, kun toinen saalisti ja söi.
This Grey heron just looked when it's buddy was fishing and eating.
Katselimme jonkin aikaa haikaroiden touhuiluja (samalla huomasimme, että niitä oli hieman kauempana useampiakin). Mutta lopulta oli aika jo lähteä todellakin kotiin. Vaikka ei millään olisi malttanut!

Kotimatkalla näimme vielä kevään ensimmäiset meriharakat. Siinä ne kököttivät kivellä aika apaattisen näköisenä aluksi. Sitten toinen siirtyi varovasti toisen luokse samalle kivelle, jolloin toinen vaihtoi eri kivelle. Tätä kiveltä toiselle siirtymistä jatkui jonkun aikaa, olisiko muuttomatkan aikana tullut riitaa ja aihetta mökötykseen...

Meriharakat
The Eurasian oystercatchers

Sen verran hauskan ja mielenkiintoisen näköistä oli meriharakoiden kiveltä kivelle touhu, että allekirjoittanut jopa unohti kuvata tapahtuman.


Suomenoja


Kävimme visiitillä äitini ja veljeni luona. Samalla kävimme myös Espoon Suomenojalla, lintualtailla. Se onkin yksi lempipaikoistani, sillä siellä lintuja näkee niin läheltä.

Nyt oli vielä altailla aika hiljaista. Naurulokit eivät olleet saapuneet ja muutenkin lintuja oli aika vähän. Sääkin oli pilvinen ja kylmä. Allekirjoittanutt se ei haitannut, nyt oli sormikkaatkin mukana!

Ensimmäisenä vastaan tuli punasotka uros. Hauskannäköinen kaveri, jonka ensimmäisen kerran näin pari vuotta sitten (siis lajin, en tiedä onko tämä sama kaveri...).

Punasotka uros
The Common pochard male

Altaalla oli todella paljon sinisorsia. Urokset nahistelivat naaraisen suosiosta. Ja välillä pyllisteltiin, eli syötiin. Sinisorsat eivät ihmistä pelkää.

Sinisorsa uros, katsokaa kuinka upea hän on!.
Mallard male, look how gorgeous he is!
Ken saa tämän paikan omakseen...
Who's getting this place of his own...

Tämä on minun paikkani... voittaja
This is my place... the winner

Paikalla oli myös ahkera liejukana. Koko ajan se etsi kai ruokaa, liejusta. Liejukanasta erityisen kauniin tekee mielestäni sen nokka.

Liejukana
The Common moorhen
Lapasorsa oli tällä kertaa ihmeen sopuisalla tuulella.
The Norhern shoveler was very peaceable this time.Nokikanat sen sijaat olivat todella villillä päällä. Tappelivat keskenään ja muiden lajien kanssa aina kun vaan siihen tarjoutui tilaisuus. Yksi nokikanoista oli vallannut itselleen pesäpaikan kävelypolun vierestä. Meistä ihmisistä se ei välittänyt, mutta auta armias, jos joku muu lintu sattui lähistölle!!

Älkää tulko tänne, häipykää!!
Don't come here!!
Tajusivatpa viimeinkin, kuka on paikan kingi!
Finally they realised who's the king!!

Tukkasotka otti rauhallisesti.
The Tufted duck.Harmaasorsa pariskunta ei muista linnuista välittänyt vaan uiskenteli ja söi kaikessa rauhassa kaislikon reunassa. Mielenkiintoisinta oli, että ne saivat kaikessa rauhassa myös olla nokikanan pesän luona, kaikki muut lajit sen sijaan saivat kokea nokikanan raivon.


Suomenojalta lähdimme sitten äitini luo. Pipomies oli jo varmaan kurkkua myöden täynnä allekirjoittaneen höpötystä siitä, miten olisi kiva saada puukiipijä kuvaan. Heti kun pääsimme pihalle, otin kameran ja menin paparazzaamaan äidin ruokapaikalle, ajattelin, josko nyt viimein onnistuu.

Ja kyllä!! Siellä hän oli!!

Puukiipijä
The Eurasian treecreeper

Tämän jälkeen olikin kiva mennä äiti kullan kahvipöytään, nauttia äidin leipomia rahkapiirakoita ja korvapuusteja. Sillä kukaan ei tee niistä niin ihania!! Siinä aikamme rupattelimme ja sitten taas kohti kotia.

Mikä ihana päivä!!

Olen lisännyt muutamia videoklippejä Youtube tililleni. Tässä niistä kaksi.

Ensimmäisestä voit katsella kun harmaahaikara nappaa kalan.
Here is a short video from Grey heron catching the fish.


Tässä toisessa liejukana touhuilee ahkerana.
And here is a short video from Common moorhen.Lisää videoita mm. sinisorsia ja harmaasorsa naaras syömässä, löydät Youtube tililtäni, pääset sinne tästä.

I have Youtube account, there are more videos.

Tässä kaikki tällä kertaa. Ensi kerralla arvoitus...

Ihanaa alkanutta toukokuuta kaikille! Loppuun vielä kuva kevään kauniista kukkijasta, sinivuokosta.


13 kommenttia:

 1. Vaikuttaa lintujen tiirailijan unelma paikoilta! Todella hienoja lintuja olette nähneet. Kunto tässä alkaa loppumaan, kun ollaan joka päivä juostu lintujen perässä;-))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanos muuta, välillä meinaa jäädä yöunetkin aika lyhyiksi :)

   Poista
 2. This is the most beautiful taken with your camera, excellent Tarja.

  VastaaPoista
 3. No huh huh. Olipa teillä aikamoiset retket. Paljon upeaa katseltavaa ja kuvattavaa. En muuten aikaisemmin ole nähnyt haikaran ruokailu tuokiota. Oli muuten aika nopea. Terkkuja myös pipomiehelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on todella nopea, en edes tajunnut että sai kalan, luulin, että oli huti. Vasta videolta huomasin, että todellakin sai saalista :D

   Poista
  2. Kiitos paljon. Jäi tuossa mainitsematta että tänä keväänä tuli nähtyä eka kerran pikkujoutsenia. Kuvaa oli mahdoton ottaa kun olivat niin kaukana. Näin joutsenet kaukoputkella katsoen. Eräs ystävällinen rouva sanoi että haluanko katsoa. Ei tarvinut toista kertaa kysyä.

   Poista
 4. Fantastic photos! Happy sunday!:)

  xxBasia

  VastaaPoista
 5. Moi. On sulla vaan hyvä "lintu-apaja" ja hienoja kuvia linnuista. Täys kattaus 😊 Nihkeästi etenee kevät täällä Keski-Pohjanmaalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Petri. Kylmyys on täälläkin viivästyttänyt kevään etenemistä, mutta nyt on pari päivää ollut lämpimämpää ja sen huomaa. Linnut laulaa ja luonto vihertää...

   Poista
 6. Olá, observar a natureza e fotografar a mesma é excelentemente maravilhoso, vivo numa zona que é privilegiada na diversidade das aves, é perfeito apreciar as mesmas, as fotos são lindas, gostei muito da Garça Real, é uma ave espectacular.
  Feliz fim de semana,
  AG

  VastaaPoista