keskiviikko 15. kesäkuuta 2016

Arktika osa 1 ja harvinaiset yllätysvieraat!

Viime keväänä olimme ensimmäistä kertaa seuraamassa Virojoella Arktikaa, eli arktisten listujen muuttoa. Siitä jäi niin kivat muistot, että nyt aloimme odottaa Arktika päiviä jo vuoden alussa.

Yhtenä viikonloppuna vietimme sitten paljon aikaa Virojoella, muuttoparvia ja muita lintuja ihaillen.

Perjantai


Perjantaina ehdimme paikalle vasta töiden jälkeen.

Lintuharrastajia oli jo ehtinyt paikalle muitakin. Oli mukavaa lintujen tarkkailun lomassa rupatella linnuista ja toisten tekemistä havainnoista. Isoja parvia ei kuitenkaan ollut vielä mennyt Leerviikin yli. Jäimme siis odottelemaan, mitä ilta tuo tullessaan.


Välillä haahkat lentelivät tarkkailijoiden iloksi merellä.
Illan suloisin lintujen tarkkailija... No, enemmän taisivat kiinnostaa kaksijalkaisten lintuharrastajien eväät...

Sitten parvia alkoi tulla! Toinen toistaan isompia. Parvissa saattoi olla useita satoja lintuja. Ne lensivät aika korkealla ja olivat vaikuttava näky.

Enimmäkseen parvissa oli mustalintuja ja alleja. Muutama valkoposkiparvikin lensi ylitsemme.

En valitettavasti laittanut ylös mitä lintuja tässä parvessa lentää. Mutta ehkä tässäkin on mustalintuja ja alleja...
Osa linnuista lensi kuun ohi. Tai ainakin siltä näytti...

Kävimme kävelemässä rantoja pitkin. Eräässä paikassa hietikolla juoksenteli pikkutylli! Yleensä tämä kaunis pikku lintu tekee pesänsä hietikolle, joten askeleitamme varoen menimme pois...
Perjantai-ilta alkoi muuttua yöksi, joten oli aika lähteä kotiin. Monet jäivät vielä tarkkailemaan lintuja ja odottelemaan uusia parvia. Innokkaimmat aikoivat jäädä yöksi.
Kotimatkalla näimme tuulihaukan puussa iltapalan kera...

Tuoretta lähiruokaa...

Ja olihan se vielä pakko käydä Haminan lintutornilla ikuistamassa upea auringonlasku!


Lauantai 


Lauantaina menimme Virojoelle heti aamusta! Päivä oli pilvinen ja tuulinen, mutta ei se lintuharrastajia haitannut, joka puolella oli ihmisiä kameroiden, kiikareiden ja kaukoputkien kanssa tähyilemässä taivaalle ja merelle.

Tiira lepäili kivellä, kova tuuli ei haitannut.
Lapintiira sai kalan...

Meni syömään sen kivelle tai oliko tarkoituksena antaa se toiselle...

Kova komento sai aikaan sen, että tiira söi kalan itse...Tuuli sai parvet muuttamaan suuntaa, joten niitä ei näkynyt Leerviikissä. Niinpä päätimme käydä välillä Kurkelassa. Siellä oli paljon töytöhyyppiä pelloilla. Ja saalistaja!

Kalasääski eli sääksi kaarteli peltojen yllä. Se sai töyhtöhyypät levottomiksi! Ei kuitenkaan ollut niistä kiinnostunut, vaan jatkoi matkaansa jonnekin kaukaisuuteen.

Kävimme myös Hanskin satamassa. Siellä oli silkkiuikkuja.

Yksinäinen silkkiuikku uiskenteli aallokossa.
Pipomies tarkkaili lintuja laiturilla. Olimme suunnitelleet, että nautimme eväät täällä, mutta kova tuuli haittasi sen verran, että päätimme mennä muualle...

Meillä on oma salainen tarkkailu paikka Virojoella! Suunnistimme nyt sinne.

Ruokailun jälkeen palasimme Leerviikkiin. Parvia ei edelleenkään näkynyt. Allekirjoittanutta tämä ei haitannut, vaan kuvasin hauskaa isokoskelo pariskuntaa. Heitä eivät ihmiset häirinneet vaan kaikessa rauhassa söivät ja lepäilivät.

Senkun leveilet vaan, ei tee vaikutusta!

Lopulta se oli vaan pakko tunnustaa tosi asia! Ei ollut hyvä ilma arktikan seuraamiseen. Allekirjoittanut ja Pipomies päättivät lyödä pillit pussiin ja lähteä kotiin nukkumaan. Olihan tarkoitus tulla heti sunnuntai aamuna taas paikalle.

Sunnuntain havainnoista kerron seuraavassa blogissa. Sillä!! tähän loppuun haluan laittaa muutaman kuvan harvinaisesta ja upeasta yllätysvieraasta!

Eräänä iltana sain tekstiviestin. Kun avasin viestin, siinä oli kuva linnuista. Ja heti perään tekstiviestin lähettäjä, hyvä ystäväni, soitti. Hän kertoi nähneensä pellolla nämä linnut ja kysyi lähdetäänkö kuvaamaan. No, meillä kesti noin 5 min päästä autoon! Haimme matkalla ystäväni kyytiin ja jatkoimme pellolle kuvaamaan.

Siis mistä linnuista oli kyse!? Rumpuja tähän kohtaan kiitos!!


Pääsin elämäni ensimmäistä kertaa kuvaamaan kattohaikaroita!

"Älä kuvittelekaan lentäväsi enää mihinkään tähän aikaan illasta!"
Tässä kaikki tällä kertaa. Ensi kerralla siis lisää Arktikaa ja jotain muuta...

Hauskaa kesäkuun jatkoa!

6 kommenttia:

 1. Kohta meilläkin on kattohaikaroita kuten Virossa. Kiitos taas blogista, on mielenkiintoista lukea, kun olen itsekin kova seuraamaan luontoa. Toukokuun puolella oli muuten silkkiuikulla poikaset

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saas nähdä milloin tulee ensimmäinen onnistunut pesintä. Viime vuonna päättyi suullisesti, mutta ehkäpä piankin...
   Kiva kun turinani jaksavat kiinnostaa. Poikasia näkyy jo linnuilla, aika kulkee liiankin vikkelään.

   Poista
 2. Jippii. Olet taas tehnyt uuden jutun ja minkäläisen . Haltioituneena katselin ja ihastelin. Kattohaikarasta alkaen. Kaikesta huolimatta tykkäsin ehkä eniten noista lapintiira kuvista. Kiitos upeasta jutusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanasta kommentistasi Sami! Teit minut iloiseksi :). Lapintiirat olivat hauskoja. Yleensäkin tiiroja on kiva kuvata. Kattohaikaraa kävimme katsomassa parina päivänä, upeita lintuja. Hauskaa viikonloppua!

   Poista
 3. What a wonderful vacation you had - and a lifer in the process. Great stuff, Tarja. May you have many, many more wonderful encounters with the birds of this world.

  VastaaPoista
 4. I can't thank You enough about Your kind words David!

  VastaaPoista