keskiviikko 1. huhtikuuta 2015

Kevään korvalla!

Kevät edistyy ja lintuja saapuu koko ajan lisää. Viimeiset pari päivää tosin on ollut kaikkea muuta kuin keväistä. Luntakin saimme reippaasti yhtenä päivänä. Nopeasti sade on kuitenkin vaihtanut olomuotoa rännästä vedeksi. Ja sanotaanhan sitä, että uusi lumi on vanhan surma. Tänään pikkulinnut lauloivat äänekkäästi työpaikan pihalla, joten harmaasta säästä huolimatta lupaus keväästä ja kesästä oli ilmassa.

Allekirjoittanut on ajellut pitkin ja poikin lähiseutuja, tarkkaillen tuttuja lintupaikkoja, sekä mahdollisia uusia tähyillen. Välillä olen yksikseni ajellut lyhyitä matkoja, yleensä kuitenkin Pipomies on kuskina.Sarvsalossa olemme käyneet useamminkin kerran. Eräänä päivänä tämä kyhmyjoutsen pariskunta nautti auringosta. Aamulla aikaisin oli meressä jääpeite.

 

Hetken lepäiltyään pariskunta päätti lähteä hakemaan ruokaa rantakaislikosta. Joka puolella oli jäätä, joten toinen joutsenista joutui jäänmurtajaksi. Ja arvaahan sen kumpi...

Lintu nosti itsensä jään päälle ja jää antoi periksi linnun painon alla.Mitäs siellä kyttäät sen putken kanssa...


Aika kauan kesti, ennenkuin linnut pääsivät rannan tuntumaan. Jostain syystä tulivat suoraan meidän eteemme, vaikka muualle olisi ollut helpompi päästä. Uros piti tosin tarkoin huolta, ettemme tule yhtään lähemmäksi, kuin mitä joutsenet itse haluavat. Meillä ei ole tapana häiritä lintuja ja uuden putken ansiosta kuvaaminen onnistuu aika kaukaakin. 


Naaras söi hyvällä halulla. Se noukki pohjasta jotakin, samalla kun uros piti vahtia. 

Samassa paikassa oli myös sorsia ja telkkiä. Telkät ovat varsin mukavia veijareita tarkkailla. Niillä oli menossa vielä reviirikamppailuja, vaikka suurin osa pareista taitaakin jo olla muodostettu ja reviirit vallattu.

Telkkä laskeutuu, spläts!
Aamuaurinko sai veden kimaltelemaan. Sorsat uiskentelivat kaislikon tuntumassa.
Isokoskelo urokset lennossa. Tämä kuva on otettu samassa paikassa, mutta eri päivänä. Hyvin tuulinen ja harmaa päivä.

Fasaaneja on myös ollut liikenteessä. Tämän komean pojan kuvasin Marinkylässä.


Katsokaa nyt miten kaunis on tämänkin höyhenpeite! 

Olemme käyneet myös Liljendalissa Sävträskin lintutornilla. Sain vinkin, että siellä on paljon lintuja. Ja kyllähän niitä olikin, kymmeniä joutsenia, hanhia, sorsia, telkkiä yms.
Tornista on erinomainen näköala kauas ja koska torni on lähes tien vieressä on sinne helppo mennä. Tornilta lähtee polku, joka olisi tarkoitus tallustella jossain vaiheessa, kunhan maa kuivahtaa.

Telkkä lähtee!
Tässä laulujoutsen pariskunta. Onkohan menossa jo pesänrakennuspuuhat? 
Allekirjoittanut katselee joutsenia tornista ja joutsenet taitavat katsella allekirjoittanutta...
Pienet siipivoimistelut.

Eräänä päivänä lähdin lähipelloille katsomaan, josko näkyvissä olisi jotain kiinnostavaa. Paikalla olikin merihanhia. Enpä ole moisia ennen kuvannut, joten kamera esiin. Aika kaukana olivat. Sitten sainkin idean! Hieman vaivaa näkemällä pääsisin lähemmäksi häiritsemättä ja pelottelematta lintuja. Suunnittelin, että kierrän pellon laitaa olevaa polkua pellon toisella puolella olevaan metsikköön. Ja eikun menoksi! Kamera syliin ja reippain askelin eteenpäin... No, enpä ollut päässyt kuin muutaman metrin autolta, niin alkoi kova meteli. Linnut tulivat levottomiksi ja allekirjoittanut ymmärsi, että hyvä suunnitelma menee myttyyn, sillä joku lähestyi paikkaa pienellä vesitasolla!

Tajusin, että nyt linnut lähtevät. Epätoivoisesti yritin saada kameran päälle, objektiivin toimintakuntoon ja kuvausasento olisi pitänyt ehtiä ottamaan. Hosuin siis kuin mehiläisparvi olisi kimpussani. Sain kameran valmiiksi ja jotenkin tarkennuksenkin päälle siinä vaiheessa, kun linnut olivat jo menossa. Noin 20 kuvaa varmaan ehdin ottamaan, joista allaoleva on ainoa julkaisukelpoinen. Tosin se onkin kyllä mielestäni aika onnistunut otos, tilanteen huomioon ottaen.


Samalla pellolla kuvasin eräänä päivänä töyhtöhyyppiä. Ne näyttävät minusta aina hieman surullisilta, johtuisiko se tuosta silmän allaolevasta viirusta.

Tätä toista töyhtöhyyppää väsytti
Ja toinen reippaana etsi ruokaa.
Eräällä lintureissulla pysähdyimme Malmgårdin myllyllä. Hieno paikka aivan tien vieressä. Mylly on kuulemma rakennettu 1908, ja lopetti toimintansa 1971.Sillan alla...
Näin keväällä, kun luonnossa ei vielä ole muuta vihreää, sammaleen vihreys ihastuttaa erityisen paljon!
Pärskeitä...
Kanadanhanhia pellolla.

Eräänä päivänä tapasin lintuja kuvatessani ihanan Selman! Selmassa on bokseria ja shar peita. Ja luonne on aurinkoinen, vilkas, utelias ja ystävällinen, kuten omalla bokserillanikin oli aikoinaan. Kauniisti Selma poseerasi allekirjoittaneelle!

Onkos tämä asento nyt hyvä...

Mitäköhän Selma katselee...

Joskus käy niinkin ettei tiedä mitä kuvaa...
Allaoleva kuva on otettu itseasiassa joutsenesta, kyllä, kyllä! Ajattelin joutsenta kuvatessa, että joku oksa siinä lipuu virran mukana. Vasta kotona kuvia koneelta katsellessa tajusin,että onpas karvainen oksa. Eli ihan sattumalta kuvaan on tallentunut tämä minkki uimassa.Allekirjoittaneelle tietysti mukavaa saada uusia eläimiä kuvattua, mutta linnuille tämä minkin paikalle tulo merkitsee yleensä hankaluuksia. Se syö linnunpoikasia, munia ja tuhoaa lintujen pesiä.


Tässä kaikki tällä kertaa. Edessä on pääsiäinen!
Glad Påsk!
Happy Easter!
Frohe Ostern!
Joyeuses Pâques! 

2 kommenttia:

  1. Kevään merkkejä, lintuja, sulaa vettä, koira ja mato vedessä?!

    VastaaPoista
  2. Kaikkea ihanaa sitä voi keväällä nähdä! Vielä on bongaamatta monta, monta asiaa, mm. se jäätelön syöjä ulkona, joka sekin kuuluu Ylen kevään merkit listalle ;).

    VastaaPoista